3 tips om gezonder te eten

De sportschool is inmiddels 2 weken dicht. Maar dat betekent niet dat er niet meer gesport wordt. Het is superleuk om te zien dat jullie meedoen aan de live lessen op het Facebookkanaal van Fitnessclub Nederland. Ook zien wij veel activiteit in de app bij de thuis work-outs. Jullie zijn supergoed bezig om fit te blijven, maar natuurlijk is fit blijven meer dan alleen bewegen. Want hoe gaat het met de voeding? We horen en zien om ons heen dat dit wat lastiger is, nu de structuur er een beetje uit is. Ook is de voorraadkast continue binnen handbereik. Hierbij 3 tips die je helpen om gezondere keuzes te maken en meer groente en fruit te eten.

TIP 1 KOEK, SNOEP EN CHIPS

We beginnen meteen maar met de verleidelijkste 3: koek, snoep en chips. Verslavend lekker, ongezond en ze zorgen er ook voor dat je daarna erg moe bent. Niet zo fijn als je nog een work-out wilt doen. Kun je het toch niet laten om deze items in huis te halen of je tot 1 te beperken? Kies dan voor een gezonder alternatief. Vervang de stroopwafels voor een biscuitje en neem in plaats van een hand tumtum een hand druiven. Zorg dat het gezonde alternatief er altijd naast ligt of veel meer in het oog springt. Denk aan een schaal druiven op de salontafel. Een goed gevulde fruitschaal op de eettafel. Gezonde snacks als komkommer, snoeptomaat, selderij, paprika en wortel op het aanrecht of op een andere plek op weg naar je voorraadkast. Zo heb je altijd een gezond alternatief voor handen, waardoor je ook makkelijker een gezonde keuze maakt.

TIP 2 LUNCH

Lunch jij uitgebreider nu je thuis bent? Ovenbroodjes, eitje erbij, een lekker croissantje en dat allemaal belegd met lekkere salades, hagelslag en Franse kaas? Grote kans dat je 5 kilo zwaarder bent als je weer de deur uit mag. Dat zou zonde zijn. Wil je toch iets speciaals maken van je lunch kies dan inderdaad voor een eitje, lekkere rauwkost op je beleg en vervang de eiersalade bijvoorbeeld eens voor hummus. Heb jij het nu juist een stuk rustiger? Maak dan zelf met het volgende basisrecept jouw eigen hummus.

Ingrediënten:

  • 350 g (biologische) kikkererwten in pot
  • ½ citroen
  • 1 teen knoflook
  • 3 el tahin (sesampasta)
  • ½ tl zout
  • 5 el water
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • ½ tl milde paprikapoeder

Bereiding:

  1. Spoel de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken. Pers de halve citroen uit en snijd de knoflook fijn.
  2. Houd 2 el kikkererwten apart (per 4 personen). Doe de rest in een hoge beker, voeg het citroensap, de knoflook, tahin, het zout en het water toe en pureer met de staafmixer tot een gladde hummus.
  3. Schep de hummus in een kom. Besprenkel met de olijfolie en bestrooi met de paprikapoeder en apart gehouden kikkererwten.

Variatietip:

Varieer met de smaak en de kleur: voeg voor een rode-bietenhummus 1 fijngeraspte gekookte biet en een 1⁄2 tl gemalen komijn toe en pureer. Bron: AH

TIP 3: HET AVONDETEN

Je kinderen zijn thuis, je werk gaat door, het huis moet schoon, ’s avonds wil je nog een work-out doen. Kortom jij hebt het misschien wel drukker dan ooit en dan is het makkelijk om toch voor een snelle hap of een opwarmmaaltijd te kiezen. Wil je gezond blijven eten, zonder dat het te veel tijd kost? Maak dan eens een grote pan met verse soep en vries porties in. Dit kan ook met een grote pan met pastasaus. Eet je vlak voor de work-out? Zorg dan dat je iets lichts eet zoals kipfilet met groenten uit de wok en rijst of een lekkere maaltijdsalade.  

In deze tijd waarin het Corona virus nog altijd actief is. Is het extra belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te blijven eten. Zo blijf je langer fit en gezond!

Terug naar overzicht